Het mooie van monumenten

We schilderen met Rijpkema veel monumentale panden. Om eerlijk te zijn vind ik dat de mooiste opdrachten. Uitdagend ook, omdat elke opdracht uniek is. De overtreffende trap van maatwerk. Een goede voorbereiding is cruciaal.

Om wat cijfers te geven: in Nederland zijn er ruim 60.000 Rijksmonumenten, van kerken tot kastelen, maar vooral ook heel veel woonhuizen. Daarnaast zijn er ook nog provinciale en gemeentelijke monumenten. Die monumenten worden allemaal beschermd en in veel gevallen is er subsidie beschikbaar voor restauraties en onderhoud. Daar staat tegenover dat er een vergunning van de gemeente nodig is om er iets aan te veranderen.

Ervaring en kennis

Bij de schilderklussen die wij doen is er meestal een duidelijke regel: de oorspronkelijke stijl moet helemaal behouden blijven. Die regelgeving luistert heel nauw en daarom is niet elk schildersbedrijf geschikt voor monumentale klussen. Ervaring en kennis zijn een vereiste.

Voorkom schade

Waar moet je op letten bij monumentale panden? Juist bij oude gebouwen is het belangrijk om het schilderwerk, zeker buiten, goed te onderhouden. Laat het eens in de paar jaar grondig nalopen, dan voorkom je schade en is een grote restauratie minder snel nodig.

Hout

De houtkwaliteit van oude gebouwen is heel anders dan van huizen die later zijn gebouwd. Daar moet je mee om kunnen gaan. Deelvervanging van rot hout is iets dat wij vaak doen en dat zeker bij monumentale panden regelmatig moet gebeuren.

Communicatie

Voorbereiding is ook hier cruciaal. Net als communicatie. Het maken van keuzes gebeurt altijd na uitvoerig overleg met de klant en vaak in samenspraak met specialisten op andere gebieden. Ook de gemeente is een belangrijke partij voorafgaand aan en tijdens dit soort projecten.

Monumentaalgroen

Monumentale gebouwen hebben vaak hun eigen kleuren. Kleuren die vaak voorkomen zijn bijvoorbeeld ‘monumentaalgroen’ en ‘grachtengroen’. Dat zijn trouwens kleuren die je ook gewoon bij ons kunt kopen. Dus ook als je een nieuw huis een monumentale uitstraling wilt geven, kun je bij ons terecht. Bij woningen en zeker bij boerderijen wordt er vaak voor die kleuren gekozen.

Anne Frank Museum

In de loop der jaren hebben we een groot aantal mooie monumentale klussen gedaan waar ik zeker trots op ben. Zo hebben we tijdens de restauratie van het Anne Frank Museum, het voormalige Anne Frank Huis, het schilderwerk voor onze rekening genomen.

Een waanzinnig bijzondere opdracht natuurlijk. Want er komt heel veel extra gevoel en emotie bij dat gebouw kijken. Maar eigenlijk gaat het bij elk monumentaal pand om gevoel. Het gebouw heeft een verhaal en dat maakt de klussen alleen maar mooier.

Team Rijpkema


Tags

schilderwerkmonumentenrijksmonumentenverfgebouwen