Wat je moet weten over behangen

Trends zijn soms zo wisselvallig en onvoorspelbaar als het weer. Neem nou behangen. Dat werd een aantal jaar geleden als ouderwets gezien, maar nu kun je op verjaardagen trots vertellen dat je gaat behangen. Je kunt het zelf doen, of aan vakmensen zoals wij overlaten. Dat laatste is voor het resultaat altijd beter. Maar wat je ook kiest: er zijn een paar dingen die je even moet weten.

Bloemetjes

Een van de voordelen van behangen is dat er enorm veel keuze is. Voor iedere smaak is er wat mogelijk. Kies je voor een rustige effen kleur of juist voor iets opvallends zoals fotobehang?

Met het materiaal is er ook van alles mogelijk. Je kunt kiezen voor het bekende papierbehang. Dat is goedkoop, maar wel van lagere kwaliteit en moeilijk schoon te maken. Aan de andere kant van het spectrum heb je vinylbehang. Dat is nu erg populair. Het is duurder, maar je krijgt wel een prachtig resultaat. Ook glasvezelbehang, dat wit is en dat je vervolgens over kunt schilderen, is aan een opmars bezig. En dat geldt ook voor het traditionele Engelse behang, compleet met bloemetjes.

Goed stucwerk

Zelf netjes behangen is zeker niet makkelijk. Ook bij ons is het absoluut niet zo dat elke medewerker naast schilderen ook kan behangen. Dat zijn er maar een paar.

Maar eerst een stapje terug. Het begint bij goed stucwerk. Het zal niemand verbazen dat een goed gestucte muur veel makkelijker netjes te behangen is dan een muur met oneffenheden. Gebruik daarna voorstrijkmiddel zodat het behang beter plakt. Werk met een lange waterpas of een schietlood voor rechte en evenwijdige lijnen en gebruik daarnaast altijd een behangborstel en een behangspatel om alles helemaal strak te strijken.

Veiligheid

Ik wil ook nog even wijzen op de veiligheid. Met behangen gebeuren relatief veel ongelukken. Je klimt vaak een keukentrap of ladder op en af en werkt met een scherp mesje. Wat kan er mis gaan? Best veel. Ga daarom nauwkeurig en voorzichtig te werk.

Moeilijk

Kortom: behangen is vakwerk. Ga je niet voor een zes maar voor minstens een negen, dan is uitbesteden de beste optie. Zeker als je duurder materiaal kiest - er zijn soorten die meer dan honderd euro per rol kosten - dan raad ik echt af om het zelf te gaan proberen. Omdat het zonde van het geld is, maar ook omdat de duurdere soorten behang vaak moeilijker zijn om goed aan te brengen.

Wij helpen graag. Uiteraard hebben wij een behangboek waarin je verschillende materialen en motieven kunt bekijken. Kom eens langs en laat je geheel vrijblijvend adviseren.

Team Rijpkema


Tags

behangenpapierbehangglasvezelbehangvinylbehangEngelsbehangveiligheid