Ga je zelf schilderen? Lees eerst deze tips

Natuurlijk moet je een schilderklus aan professionals overlaten als je een echt goed resultaat wilt. Dat zal ik altijd vol blijven houden en daar sta ik voor honderd procent achter. Maar er zijn altijd redenen te verzinnen waarom mensen het zelf willen doen. Hen geef ik graag een aantal tips.

1) Bereid het goed voor

Een goede voorbereiding begint met schoonmaken, waarbij het vooral gaat om het ontvetten. De tweede stap is netjes schuren. Ga door tot de oppervlakte egaal is.

2) Afplakband (kies voor kwaliteit)

Zelf plakken wij nooit af, maar met minder ervaring is dat zeker aan te raden. Kies daarbij niet voor het papieren afplakband dat je standaard in een bouwmarkt kunt krijgen. Ga voor Fine Line Tape. Je betaalt meer, maar het blijft weken- of zelfs maandenlang goed zitten en laat geen sporen achter.

3) Gronden en lakken

Misschien bekend, maar ik zeg het toch maar... Gebruik eerst grondverf voor een betere dekking en hechting. Kies bij lichte kleuren voor witte grondverf en bij donkere kleuren voor grijs. Laat de grondverf eerst goed drogen en kijk of de oppervlakte egaal is. Zo niet: gebruik schuurpapier voor de oneffenheden. De grondlaag moet in orde zijn voordat je aan de laklaag begint.

4) Verdeel netjes en egaal

Een goede verdeling van de verf is cruciaal voor het juiste eindresultaat. Druppels die blijven zitten vallen meteen op een lelijke manier op. Leer jezelf aan om de verf zo netjes mogelijk te verdelen.

5) Kies de juiste soort verf

Welke verf kies je? Dat hangt er onder andere vanaf of je binnen of buiten schildert. Binnen gebruiken wij altijd watergedragen verf. Omdat het geen oplosmiddelen bevat zit er bijna geen geur aan en er komen ook nauwelijks stoffen vrij. Daardoor is het beter voor de gezondheid. Buiten kiezen we altijd voor synthetische verf, onder andere omdat watergedragen verf vochtgevoeliger is.

6) Kwaliteitsverf

Binnen hebben we voor een goed resultaat meestal twee laklagen nodig. Buiten zijn dat er drie. Dat aantal is altijd hetzelfde. Ook als we bijvoorbeeld een donkergrijze muur lichtgroen schilderen. Ik hoor wel eens dat mensen vier of vijf lagen nodig hebben. Dan heb je waarschijnlijk een slechte kwaliteit verf. Ook hiervoor geldt dat goedkoop duurkoop is. De voordelige verf die in bouwmarkten wordt verkocht geeft een minder goed resultaat. Als je goede verf aan wilt schaffen en ook tips over het gebruik wilt hebben dan is de oplossing simpel: kom eens bij ons langs. Wij verkopen zowel Sikkens als Sigma en met twee mengmachines kunnen we elke gewenste kleur samenstellen.

Team Rijpkema


Tags

schilderwerkschilderentipsverfafplakbandgrondenlakken